Balkan Uluslarının kimlik inşa sürecine dair benzersiz bir çalışma “İktidar, Tarih ve Kimlik”
KÜLTÜR SANATVakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), ”İktidar, Tarih ve Kimlik” adlı kitabı okurlarıyla buluşturuyor. Sevba Abdula’nın kaleme aldığı kitap, Balkan uluslarının kimlik inşa süreçlerini siyaset, ulus ve geçmiş anlatıları üzerinden ders kitaplarını merkeze alarak yürütüyor. Modern devlet, iktidar, ideoloji, eğitim, tarih yazımı, tarih eğitimi ve kimlik inşa mekanizmalarını birbiriyle ilişkilendiren çalışma, ilgili süreçlerin yapısal doğasını, araçlarını ve dinamiklerini analiz etmeye odaklanıyor.
VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), ”İktidar, Tarih ve Kimlik” adlı kitabı okurlarıyla buluşturuyor. Sevba Abdula’nın kaleme aldığı kitap, Balkan uluslarının kimlik inşa süreçlerini siyaset, ulus ve geçmiş anlatıları üzerinden ders kitaplarını merkeze alarak yürütüyor. Modern devlet, iktidar, ideoloji, eğitim, tarih yazımı, tarih eğitimi ve kimlik inşa mekanizmalarını birbiriyle ilişkilendiren çalışma, ilgili süreçlerin yapısal doğasını, araçlarını ve dinamiklerini analiz etmeye odaklanıyor.
VBKY’nin tarih kitaplığı, “İktidar, Tarih ve Kimlik” adlı kitapla genişlemeye devam ediyor. Bilhassa akademi dünyasının ve uluslararası medyanın 90’lardan itibaren yoğun ilgi gösterdiği Balkan uluslarının kimlik inşa süreçleri çok sayıda çalışmaya konu olmuştur. “İktidar, Tarih ve Kimlik” isimli kitapta, bu alandaki soruşturmasını siyaset, ulus ve geçmiş anlatıları üzerinden ders kitaplarını merkeze alarak yürütüyor. Modern devlet, iktidar, ideoloji, eğitim, tarih yazımı, tarih eğitimi ve kimlik inşa mekanizmalarını birbiriyle ilişkilendiren çalışma, ilgili süreçlerin yapısal doğasını, araçlarını ve dinamiklerini analiz etmeye odaklanıyor. Kimlik inşa sürecini bütüncül bir yaklaşımla ele alan metin, Sırpların 1946-1980, 1981-2000 ve 2001 sonrası kırılma dönemlerini, tarih yazımında Osmanlı ile Habsburg imparatorluklarına dair anlatıları ve bu anlatılar üzerinden şekillenen kimlik inşa mekanizmalarının ortaya çıkardığı kolektif kimlikleri ayrıntılı bir şekilde inceliyor.
Kitaptan:
“Balkanlardaki ulusların kimlik inşasının çerçevesinin nedenleri hem akademide hem de dünya kamuoyunda ilgi uyandırdı. Bu araştırma 1990’larda ortaya çıkan bu ilginin ve soruşturmanın siyaset, ulus, geçmiş anlatısı ve ders kitaplarına odaklanan çerçevesini genişletmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda araştırma bu ilişki ve sürecin çerçevesini genişleterek daha sağlıklı ve bütüncül bir perspektifi esas alan bir zemine oturması için modern devlet, iktidar, ideoloji, eğitim, tarih yazımı, tarih eğitimi, kimlik inşa mekanizmalarını irdeleyerek ve bunları birbiriyle ilişkilendirerek sürecin ilişkilerini, yapısal doğasını, araçlarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Modern devlet ve iktidarın yapısı ise araştırmamız açısından merkezî kavram ve süreçlerin başında gelmektedir. Dünya tarihinin en önemli kırılmalarından birinin sonucu olarak ortaya çıkan modern devletin özerk iktidarı, kurumları, gücü, bilfiil topluma müdahil olabilme kapasitesi, vergi ve asker toplama kabiliyeti, siyaset, toplum, topluluk, birey ilişkisini tarihin önceki dönemlerine göre tamamıyla değiştirdi. Bu yeni de facto durum kitlelerin siyasete dâhil olması rıza üretimi, ulusların inşası, geleneğin icadı, eğitimin merkezîleşmesi, okullar, dinin dışında ve din ile etkileşim içerisinde yeni değerler bütününün, kolektif hafızanın ve resmî kimliklerin ortaya çıkışını zorunlu kıldı.”
Yazar Hakkında;
1984 yılında Üsküp’te doğdu. 2008 yılında lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İktisat bölümünde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında Din ve Milliyetçilik: Sırp Ortodoks Kilisesi ve Sırp Milliyetçiliği Örneği başlıklı teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İktidar, Tarih ve Kimlik: Sırp Tarih Yazımı ve Tarih Ders Kitaplarında Osmanlı ve Habsburg İmparatorluğu Anlatısı tezini savunarak doktor ünvanını kazandı. Fettah Efendi Derneği ve Balkan Çalışmaları Vakfı kurucu başkanlığı görevlerini üstlendi. Çalışmaları Balkanlarda modernleşme, din-devlet ilişkileri, siyasi tarih, ideolojiler, Abdülfettah Rauf’a odaklanmaktadır.
KÜNYE
Yayınevi: VBKY
Kategori: Tarih
Kitabın adı: İktidar, Tarih ve Kimlik: Sırplarda Ötekinin İnşası
Yazar: Sevba Abdula
Kitap Editörü: Mustafa Öztürk
Kapak Görseli ve Uygulama: Faruk Özcan
Proje Editörü ve Son Okuma: M. Halit Çelikyön
Sayfa sayısı: 400
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir