IFIW’de orman yangınlarında teknoloji ve inovasyon kullanımının geleceği ele alındı
EĞİTİMGazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen “Erken Uyarıdan Çözüme: Yangın Söndürmede Teknoloji” panelinde söz alan eski Orman Genel Müdürlüğü Yangınla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı ve Yangın Teknoloji Uzmanı İlhami Aydın, artık yangınların şeklinin değişip, enerjisi ve şiddetinin arttığına dikkati çekerek, değişen şartlara göre kendilerini yeniden değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. Aydın, Türkiye’de de artık yeni normale alışılması gerektiğinin altını çizerek, yangınlı gün sayısının 40’ın üzerine çıktığını, yeni normalde yangınların sayısının ve şiddetinin artacağını söyledi.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen “Erken Uyarıdan Çözüme: Yangın Söndürmede Teknoloji” panelinde söz alan eski Orman Genel Müdürlüğü Yangınla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı ve Yangın Teknoloji Uzmanı İlhami Aydın, artık yangınların şeklinin değişip, enerjisi ve şiddetinin arttığına dikkati çekerek, değişen şartlara göre kendilerini yeniden değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. Aydın, Türkiye’de de artık yeni normale alışılması gerektiğinin altını çizerek, yangınlı gün sayısının 40’ın üzerine çıktığını, yeni normalde yangınların sayısının ve şiddetinin artacağını söyledi.
Başarsoft Kurucu Ortağı ve Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Dabanlı ise OGM ile orman yangınlarının modellemesi, simülasyonu ve yangına müdahaleyle ilgili yapay zeka destekli sistemleri içeren proje üzerine çalıştıklarına dikkat çekti. Projede, Amerika ve Kanada gibi farklı ülkelerin modellerini akademik olarak araştırdıktan sonra Türkiye’ye uyarladıklarını ifade eden Dabanlı, birçok sahadaki data ve sistemlerle entegrasyon yapıldığını kaydetti. Dabanlı, yangın riskinin yoğun olduğu yerlerde de bir model geliştirildiğini belirterek, birçok sistemin entegre edilerek meteorolojiden alınan verilerle sistemin çalıştığını anlattı.
Yangınlara müdahalede yapay zekadan destek alınacak
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanı Özgür Martin de OGM ile birlikte Koç Dijital vasıtasıyla çalıştıklarının bilgisini vererek, bu kapsamda bir yapay zeka projesine karar verildiğini dile getirdi. Projeyle, yangın risk haritası oluşturarak, bu haritayla yangın müdahale planı ve optimizasyonu amaçladıklarını vurgulayan Martin, OGM, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğünden veri topladıklarını ifade etti. Martin, söz konusu verilerle yaklaşık 400’den fazla değişken belirlediklerine dikkati çekerek, “Bunları kullanarak modelleme yaptık. Bu 20 bin alt bölgede yaptığımız modellemenin sonunda hem yangın risklerini çalıştırıyoruz hem de risk ataması yapıyoruz. Saatlik ve önümüzdeki 7 gün için tahmin yapıyoruz” diye konuştu.
Takip sistemleri uçak ve helikopterlerde de kullanılıyor
Panelde konuşan HAVELSAN Sivil Havacılık Eğitim Sistemleri Program Müdürü Mustafa Kılınç ise orman yangınlarıyla mücadelede eğitim simülatörüyle, gerçek hayatta deneyimlenmekten korkulan, maliyetli hususları, çok rahat bir şekilde deneyimleyebildiklerini aktardı. Simülatörün en önemli avantajının hatadan öğrenme yapılarak bir eğitim ortamı sunması olduğuna işaret eden Kılınç, bu sayede simülatörlerin kullanımının yaygınlaştırılmasını sağladıklarını belirtti.
Arvento Mobil Sistemleri Kurucu Ortağı ve Üst Yöneticisi Özer Hıncal da araç takip sistemlerine ilişkin bilgi vererek, sistemle aracın nerede olduğunu, nerelerde ne kadar durduğunu takip ettiklerini gösterdiklerini söyledi. Birçok sektörde kullanımın söz konusu olduğunu aktaran Hıncal, sistemlerin bazılarını helikopterlerde ve uçaklarda da kullanabildiklerini ifade etti.
TUSAŞ Sistem Mühendisliği Yöneticisi Ahmet Cumhur Özcan ise insansız hava araçlarının (İHA) ve yazılım teknolojilerinin günümüzde orman yangınlarıyla mücadelenin büyük bir parçası olduğunu anlatarak, OGM ile Aksungur üzerinden iş birliği yaptıkları bilgisini paylaştı.
Etkinliğin ikinci gününde düzenlenen ”Yangın Yönetimi ve Risk Farkındalığına Yönelik Toplum Tabanlı Yaklaşımlar” ile ”Entegre Yangın Yönetimi İçin Yenilikçi Yaklaşımlar ve İleri Teknolojiler” panelleri de dünyaca ünlü pek çok uzman ismi bir araya getirirken, “Yeşil ve Dijital Dönüşümün Temelleri: Kritik Mineraller İçin Yeni Çağ” başlıklı panel de katılımcıların yoğun ilgiyle takip edildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir