© Basın Gazetesi

Kuzey Makedonya'da vatandaşlık ve kalıcı ikamet krizi büyüyor! Türklerin başvurularına yıllardır yanıt yok

Kuzey Makedonya'da vatandaşlık başvurusu ve kalıcı ikamet izni başvurusu yapan Türkler yıllardır güvenlik araştırmasından sonuç bekliyorlar. Öyle ki; Güvenlik incelemeleri nedeniyle 3 yıldır kalıcı ikamet iznine cevap alamadığını söyleyenler var

Kuzey Makedonya'da yaşayan veya Kuzey Makedonya dışında bulunan Türkler vatandaşlık başvurularına yıllardır cevap gelmemesinden şikayetçi. Sadece vatandaşlık değil kalıcı ikamet izni konusunda da yüzlerce kişi yanıt gelmediğini belirtiyor. Birçok kişiye ise süreç sonunda negatif rapor veriliyor. Evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusu yapanlar ise süreçten çok daha hızlı bir sonuç alıyorlar:

GÖÇMENLERİN SORUNUNU GÜNDEME TAŞIDI

Kuzey Makedonya Milletvekili Salih Murat, Türkiye'de yaşayan Makedonya muhacirlerinin vatandaşlık başvurularındaki gecikmeye sert tepki gösterdi. Murat, Meclis'te İçişleri Bakanı'na yönelttiği sorulara aldığı "yetersiz" yanıtların ardından, durumu "büyük bir hukuki ihlal" olarak nitelendirdi ve "Türkiye'deki göçmen kardeşlerimiz, Makedonya'nın gönüllü Büyükelçileridir" sözleriyle sitem etti.

 

Kuzey Makedonya Milletvekili Salih Murat'ın sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu paylaşım şöyle;

Türkiyedeki göçmen kardeşlerimiz, Makedonyanın gönüllü Büyükelçileridir, yıllardır Vatandaşlık Başvurularına cevap dahi alamamaları büyük bir Hukuki ihlaldir

Değerli vatandaşlarımız,

Bugün Meclis'te İçişleri Bakanı'na Türkiye'de yaşayan Makedonya muhacirlerinin vatandaşlık başvurularıyla ilgili somut sorular yönelttim. Maalesef, aldığım cevaplar kesinlikle yetersiz ve tatmin edici olmaktan çok uzaktı.

Bildiğiniz gibi, 2021 yılında Meclis'imiz Vatandaşlık Yasası'nda değişiklikler yaparak, muhacirlerimize ve onların birinci soy bağından gelenlere vatandaşlığa kolaylaştırılmış erişim sağladı. Ancak uygulamada durum içler acısı:

Resmi veriler artık gösteriyor ki, başvuru sayısı 8.000 değil 9.000'i aşmış durumda. Bu 9.000'den fazla başvurudan sadece 50'si sonuçlandırılmış. Bu, başvuruların %0,5'inden bile daha az!

 İçişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Ajansı, yasayla belirlenmiş süreleri açıkça ihlal ediyor. Genel İdari Usul Kanunu, idari işlemlerin 60 gün içinde tamamlanmasını öngörürken, insanlarımız yıllardır cevap bekliyor.

 

Bakan, yasal süreçlerin çiğnenmesine ilişkin hukuki bir açıklama getiremedi. Oysa hukuk gayet açık: Ulusal Güvenlik Ajansı 6 ay içinde cevap vermezse, Bakanlık kararı kendisi vermek zorunda.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatları, vatandaşlık konusunda aşırı gecikmelerin insan hakları ihlali olduğunu açıkça belirtirken, Bakanlık bu konuda sessiz kalıyor.

Bugün Meclis'te Bakana şu durumları hatırlattım:"Sayın Bakan, bu görmezden gelme politikası artık son bulmalıdır. Bulgaristan ayda 1.000 vatandaşlık dosyasını çözüme kavuştururken, siz üç yılda sadece 50 dosyayı sonuçlandırdınız. Bu tempoda tüm başvuruların çözülmesi için 570 yıla ihtiyacımız var!"

Değerli vatandaşlarımız, biliniz ki bu mücadele sadece Türkiye'deki soydaşlarımızın sorunu değil, hepimizin adalet ve hukuk devleti mücadelesidir.

Şeffaflık için sorduğum sorular şunlardı:

*Bugüne kadar kaç başvuru yapıldı, kaçı olumlu sonuçlandı?

*Bakanlık neden yasal sürelere uymuyor?

*Ulusal Güvenlik Ajansı süreye uymadığında neden işlem yapılmıyor?

*Gerçekte Ajans'tan ne kadar süre yanıt bekleniyor?*Birikmiş dosyalar için somut eylem planı nedir? *Başvuru sahipleri nasıl bilgilendiriliyor?

*Kaç personel bu dosyalarda çalışıyor?

*Başvuru sahiplerine "idarenin sessizliği" durumunda hakları anlatılıyor mu?

*Bu sorulara tam ve tatmin edici cevaplar alana, mevzuatımızın gerektiği gibi uygulandığını görene kadar mücadelemiz devam edecek!

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER