İzmir
30 Mayıs, 2025, Cuma
  • DOLAR
    39.24
  • EURO
    44.59
  • ALTIN
    4167.2
  • BIST
    9.171
  • BTC
    109794.88$

Doğa Öncüleri Programı Kapsamında Hazırlanan Projeler, Doğa Öncüleri Ulusal Konferansı’nda Buluştu

Doğa Öncüleri Programı Kapsamında Hazırlanan Projeler, Doğa Öncüleri Ulusal Konferansı’nda Buluştu
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) iş birliğiyle yürütülen Doğa Öncüleri Programı’nın, Ulusal Konferansı, 27 Mayıs’ta QNB Türkiye ev sahipliğinde üçüncü kez gerçekleştirildi. QNB Kristal Kule’de gerçekleştirilen buluşmada, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Ar-Ge Projeler Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Nihal Yıldırım, WWF-Türkiye Genel Müdürü Ömür Kula ve ev sahibi kurum adına açılış konuşmasını yapan QNB Türkiye Genel Müdürü Ömür Tan yer aldı. 10 farklı ilden gelen 13 öğrenci takımı, çevresel sürdürülebilirlik alanında hazırladıkları projeleri Geveze’nin moderasyonunda sundu ve gün sonunda ödüllerini aldı.

Doğa Öncüleri Programı ile bugüne kadar 24 binden fazla öğrenciye ulaşıldı

WWF-Türkiye tarafından 2017 yılında başlatılan Doğa Öncüleri Programı, QNB Türkiye’nin 2023’ten bu yana verdiği destekle daha geniş bir etki alanına ulaştı. 2019’dan bu yana T.C. Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen program kapsamında, bugüne kadar 2.106 öğretmen ve 24.275 öğrenci programdan faydalandı.

Program kapsamında öğrenciler; Su Koruyucuları, Plastik Dedektifleri, Biyoçeşitlilik Kahramanları, Gıda Rehberleri, Karbon Tutucuları ve Orman Kaşifleri başlıklı tematik modüller aracılığıyla eğitim aldı. www.dogaonculeri.com üzerinden sunulan dijital modüller ise 2025 Şubat ayına kadar toplam 11.000 kez görüntülendi.

Bu yıl seçilen projeler, Afyonkarahisar, Aydın, Ankara, Burdur, Diyarbakır, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir ve Trabzon’da gelen takımlar tarafından geliştirilirken, öğrenciler, bu projeleri Doğa Öncüleri Ulusal Konferansı’nda sunarak çeşitli kategorilerdeki ödüllerin sahibi oldu.

QNB Türkiye Genel Müdürü Ömür Tan: “Çocukları yalnızca geleceğin değil, bugünün de paydaşı olarak görüyoruz”

Konferansta konuşma yapan QNB Türkiye Genel Müdürü Ömür Tan, programın yalnızca eğitimle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda çocukların çevresel sorumluluk bilinciyle harekete geçmesini desteklediğini vurguladı:

“T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ve WWF-Türkiye iş birliğiyle yürütülen bu değerli programda üç yılı geride bıraktık. Doğayı koruma, iklim farkındalığı ve kaynak yönetimi gibi başlıklarda 24 binden fazla öğrenciye ulaştık. Bu da programın yalnızca yaygın değil, aynı zamanda etkili biçimde sürdüğünü gösteriyor. Gelecek nesillere doğa sevgisi ve bilinci kazandırmak üzere yürüttüğümüz Doğa Öncüleri programına verdikleri değerli katkılardan ötürü başta T.C. Millî Eğitim Bakanlığımıza ve WWF-Türkiye’ye en içten teşekkürlerimi sunuyorum.”

“QNB Türkiye olarak, 2015’ten bu yana gönüllü çalışanlarımızın desteğiyle yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projeleriyle 720 binden fazla çocuğa ulaştık. ‘Minik Eller Büyük Hayaller’ platformumuz kapsamında; matematikten kodlamaya, kültür-sanattan iklime kadar birçok alanda çocukları destekliyor, çocukların gelişim süreçlerine somut katkı sunuyoruz. Doğa Öncüleri Programı da bu yaklaşımın çevresel sürdürülebilirlik alanındaki önemli bir uzantısı.”

“Kalıcı bir dönüşümün, dönüşüm sürecine katılan ve sorumluluk alan bireylerle mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle çocukları yalnızca geleceğin değil, bugünün de aktif paydaşları olarak görüyoruz. Bugün burada dinlediğimiz projeler, bu yaklaşımın en somut örnekleri.”

WWF-Türkiye Genel Müdürü Ömür Kula ise konferansta yaptığı konuşmada; Doğa Öncüsü çocuklara seslendi: “Bugün bizlerle paylaşacağınız bu projeler sizi heyecanlandırıyorsa, sakın peşini bırakmayın. Hiçbiri hayal ürünü, “çocukça şeyler” değil. Siz isterseniz gerçek olabilirler ve siz isterseniz her şey olabilirsiniz. Bazılarınız içine doğduğunuz koşullar nedeniyle, sizinle aynı yaşlardaki oğlum gibi iklim endişesi yaşıyor olabilir. Ama endişelenmeyin. Bugün sizin de bize göstereceği üzere “çözüm doğada”. Sizinle ve sizden çözümü orada aramayı öğrendikçe, hep birlikte iyileşeceğiz. 

Bugün, gözbebeğimiz olan Doğa Öncüleri Programı ile T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, WWF-Türkiye ve QNB Türkiye olarak yanınızdayız. Kamu, sivil toplum ve özel sektör temsilcileri olarak bir araya gelerek sizlere yol açmamız gerektiğinin farkındayız. Sizden ise tek bir şey istiyoruz: Hayal gücünüzü ve heyecanınızı asla kaybetmeyin. Unutmayın, Doğa Öncüsü olmak bugünle sınırlı değil; bu, hayat boyu sürdüreceğiniz bir sorumluluktur. Ayrıca 2017’de başlattığımız Doğa Öncüleri’ni 2019 yılından bu yana birlikte yürüttüğümüz T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’ne ve 2023’ten beri programa destekçi olan QNB Türkiye’ye teşekkür ediyorum” dedi.

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Ar-Ge Projeler Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Nihal Yıldırım programın açılışında yapmış olduğu konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Genel Müdürlüğümüzü temsilen burada olmaktan çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Çevreye duyarlı bir birey olarak büyümenin verdiği hassasiyetle yapılan her çalışmanın çok kadim ve ilerletici olduğunu düşünüyorum. İleride gerçekten hepinizin birer doğa öncüsü olacağını görebiliyorum. Bugün burada birbirinden güzel kapsamlı projelerin sunumlarını birlikte dinleyeceğiz. Beraber yola çıktığımız WWF-Türkiye’ye, projenin destekçisi QNB Türkiye’ye teşekkür ediyoruz. En büyük teşekkürümüzü ise değerli öğretmenlerimiz ve öğrencilerimize ediyoruz. Yeni projelerin gelmesinin heyecanıyla gelecek yılı bekliyoruz.”

13 Doğa Öncüsü takım projelerini sundu, ödüllerini aldı

Konferansın sonunda, 10 farklı ilden gelen 13 Doğa Öncüsü öğrenci takımı doğayı koruma ve çevre temalı projelerini sundu. Öğrenciler; toplumsal etki, uygulanabilirlik ve özgünlük gibi kriterlere göre değerlendirilerek farklı kategorilerde ödül aldılar. 

 Okullar, Projeleri ve Kazandıkları Ödüller

Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi

Afyonkarahisar

Sofranın Süper Kahramanları: Atıksız Gelecek Bizimle Gelecek

En Korumacı

Tepecik Dostlar Ortaokulu

Ankara

Doğa İçin 3’ü 1 Arada

En Tasarruflu

Nermin Metin Akar Ortaokulu

Aydın

Doğayı Korumaya Yakın Çevrenden Başla

En Yeşil

Yazıköy Ortaokulu

Burdur

Göldür Bizim Geleceğimiz

En Cesur

Ergani Bilsem

Diyarbakır

Gezegen Koruyucuları: Çevreyi Kurtarma Macerası

En Yenilikçi

Özel Sanko Ortaokulu

Gaziantep

SANKO Okullarından Doğaya: Atıktan Komposta, Komposttan Bereketli Toprağa

En Dönüştürücü

Kuleönü Ortaokulu

Isparta

Atadan Toruna, Tohumdan Geleceğe

En Verimli

Murat Kölük İlkokulu

İstanbul

Denizlerimizi Koruma ( Denizleri Koru , Temiz Nefesini Al )

En Duyarlı

Piripaşa Ortaokulu

İstanbul

Atölyeden sokağa: Doğaya bir adım

En Kaşif

Mediha Mahmutbey Ortaokulu

İzmir

Kızlar İş Başında

En Girişimci

Akkese Ortaokulu

Trabzon

Disiplinlerarası Yeşil Düşünceler

En İşbirlikçi

Bedri Rahmi Eyüboğlu Ortaokulu

Trabzon

Nadide mirasım endemik türlerim

En Araştırmacı

Atatürk Ortaokulu

Trabzon

Kompost Avcıları

En Sürdürülebilir

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!