Meclis Genel Kurulu'nu yönetme görevinin Gülizar Biçer Karaca’ya verilmemesi sonrasında Meclis Genel Kurulu’nu yönetecek isim değişti. Meclis Başkanlığı'nın yaptığı ilk duyuruda oturumu Bekir Bozdağ’ın yapacağı belirtilmişti. Ancak "oturumun gergin geçeceği" öngörüsüyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni Numan Kurtulmuş yönetti.
Kurtulmuş: “İçtüzük'ten kaynaklanan yetkilerimi kullanacağımı beyan ediyorum”
Kurtulmuş, TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Karaca’nın Atalay kararını okutması sonrası yaptığı açıklamada, “TBMM Başkanı olarak Yüce Meclis'in saygınlığını korumak adına, hukuken yok hükmündeki bu tutumlarıyla görevlerini kötüye kullanan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ve Katip Üye Sibel Suiçmez'i kınıyor, haklarında Anayasa ve İçtüzük'ten kaynaklanan yetkilerimi kullanacağımı beyan ediyorum” demişti.
TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını TBMM Genel Kurulu’nda okumasının ardından oturum yönetme görevinden uzak tutulmasına tepki gösterdi. Karaca, bu durumu yalnızca kişisel bir dışlama olarak değil, "anayasal düzenin tasfiyesi" olarak nitelendirdi.
Yazılı bir açıklama yapan Karaca, TBMM’nin 105 yıllık geçmişine ve “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ilkesine dikkat çekerek, "Bu ilkenin artık Meclis duvarlarında bir dekor olarak yer aldığı itiraf edilmiştir" dedi.
Karaca: "Tarafsızlık ihlali ve siyasi sadakat filtresi"
Karaca, Genel Kurul’da sergilediği tutumun meşruiyetini milletten alan yasama organının hukuk içinde kalma yükümlülüğünün bir parçası olduğunu belirtti. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, Can Atalay kararı nedeniyle kendisine oturum yönettirmemesini ise "açıkça tarafsızlık ihlali" olarak nitelendirdi. Açıklamasında, Meclis çatısı altında anayasanın açık hükümlerinin yok sayıldığını ve temsil hakkının "siyasal sadakat filtresinden" geçirildiğini vurgulayan Karaca, yaşananları anayasal düzenin fiilen tasfiye edilmesi olarak değerlendirdi.
Karaca: "Demokrasiye ve milli iradeye darbe"
“Eğer bir TBMM Başkanvekili, AYM’nin bağlayıcı kararını okuduğu için görevinden uzaklaştırılıyorsa, bu sadece kişisel bir dışlama değil, açıkça anayasal düzenin çökertilmesidir” diyen Karaca, uygulamanın hukukun, anayasanın ve demokrasinin gaspı anlamına geldiğini belirtti. Kürsünün susturulmasının milletin sesini kısmak olduğunu ifade eden Karaca, temsil hakkının sınırlandırılmasını “milli iradenin gaspı” olarak nitelendirdi. “Bu Meclis, iktidarların değil, milletin evidir” sözleriyle açıklamasını sürdüren Karaca, susmayacaklarını vurguladı: “Biz susarsak Meclis sadece duvarlardan ibaret kalır.”
CHP Denizli milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 3 Haziran 2023 tarihinde CHP TBMM Grubu tarafından basına kapalı yapılan toplantıda TBMM Meclis başkanvekili olarak seçildi ve o günden bu yana görevini çok başarılı bir şekilde yerine getiriyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tek kadın başkanvekili olan Karaca, hukukçu kimliği ve toplumsal konulara duyarlılığı ile de beğeni topluyor. Karaca’nın gündeme taşıdığı bazı konular şöyle;
09 Ekim 2024
TBMM Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Narin Güran ve kadın cinayetlerine ilişkin Genel Kurul'da bir dakikalık sessizlik eylemi yaptı.
TBMM Meclis Başkanvekili Biçer Karaca, "Sözcükler susar, adalet susar ama hafızalar direnir. Sıla, Narin, Şeyda, Pelin, İkbal, Ayşenur ve katledilerek susturulan tüm kadınlar ve çocuklar için bir kadın Meclis Başkanvekili olarak tercihimi bir dakikalık susmaktan yana kullandım. Kadınlar yaşasın, çocuklar yaşasın" dedi.
27 Ekim 2024
Karaca, "2023 yılında en az 29 bin çocuk istismara uğramış, yüzde 83'ü kız çocuğu. 14 kız çocuğu katledilmiş" bilgisini meclis kürsüsünden paylaştı.
"2023 yılında en az 29 bin çocuk istismara uğramış, yüzde 83'ü kız çocuğu. 14 kız çocuğu katledilmiş. Son 6 ayda 32 çocuk intiharı gerçekleşmiş. Bugünün hak özneleri olan çocukların talepleri de sorunları da yarınlara ertelenemez. Hayata geçen her yasal düzenleme ve uygulamada ‘çocuğun üstün yararı’ ilkesini hakim kılarak her türlü ihmal ve istismarın önlenmesinde biz yetişkinler mükellefiz" diye konuştu.”
27 Aralık 2024
TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Cübbeli Ahmet Hoca'nın “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçlamasıyla Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu ve şu ifadeleri kullandı;
“Şu hakikati herkes bilsin ki, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerine saldıranlar, o temellerin altında kalmaya mahkûmdur. İnanıyorum ki bu millet, adaletin simgesi olan cübbeyi, şeriatçıların lakabına, gölgesine teslim etmez”
12 Şubat 2025
TBMM Başkanvekili Karaca, TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu’na gündüz kuşağı programı 'Yeniden Başlasak'ın sunucusu Zahide Yetiş'in katılmasına tepki gösterdi ve şu ifadeleri kullandı;
“Bu kirli medya düzeninin karşısında net bir duruş sergilemek gerekiyor. Bugün televizyon ekranlarından pompalanan bu zehirli içerikler, kadınların onurunu yok sayan, patriarkal düzenin sürdürülebilirliğini sağlayan bir ideolojik aygıta dönüşmüş durumda. Dolayısıyla, mesele yalnızca medya etiği sorunu değil; siyasal rant, kamu kaynaklarının sermayeye aktarımı ve iktidar tarafından desteklenen toplumsal mühendislik projesinin parçası olarak görmek gerekiyor.”
Öte yandan Karaca hakkında Emine Erdoğan’a “hakaret” ettiği gerekçesiyle 2 yıla kadar hapis ve siyasi yasak getirilmesi istenen davanın yargı süreci sürüyor. Karaca, 2022 yılında sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Emine Erdoğan'ın himayesinde olduğu iddia edilen Türkiye Çevre Ajansı’nın kıyılarda ihale yetkisi almasını eleştirmişti. Karaca, Gazete Duvar yazarı Bahadır Özgür’ün o dönem BirGün'de yayımlanan yazısını alıntılayarak, "İhale yetkisi Emine Erdoğan'a! Çevre hassasiyetleriyle rant kapılarını sonuna dek açanlarda bugün #EmineErdoğan," ifadesini kullanmıştı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.