Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

UNESCO'nun Bakanlar Oturumu'nda Türkiye yaklaşımı anlatıldı

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2026 16:37
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2026 16:37
Kaynak: IGF
UNESCO'nun Bakanlar Oturumu'nda Türkiye yaklaşımı anlatıldı

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı M. Bilal Macit, UNESCO’nun Paris’te düzenlediği Dijital Öğrenme Haftası Bakanlar Oturumu’nda, yapay zekâ ve eğitim alanındaki Türkiye yaklaşımını anlattı.

ANKARA (İGFA) - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 8-11 Eylül 2026 tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Dijital Öğrenme Haftası kapsamında “Yapay Zekâ Çağında Eğitim: Gerçekler, Zorluklar, Yeni Ufuklar” temalı Bakanlar Oturumu gerçekleştirildi.

Oturumda konuşan Millî Eğitim Bakan Yardımcısı M. Bilal Macit, yapay zekâ egemenliğinin teknolojik izolasyon değil; eğitim sistemlerinin kullandığı teknolojiler, eğitim verilerinin nerede ve nasıl işlendiği ile insan sorumluluğunun hangi alanlarda korunacağına dair bilinçli karar verebilme kapasitesi anlamına geldiğini söyledi.

TÜRKÇE VE YEREL BAĞLAMA UYGUN YAPAY ZEKÂ ÇALIŞMALARI

Türkiye’nin bu alandaki ulusal kapasitesini güçlendirmeye devam ettiğini belirten Macit, Türkçe, kültürel bağlam ve öğretim programlarıyla daha uyumlu yapay zekâ modelleri geliştirmek için çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Bu kapsamda BİLGE dil modeli girişimini örnek gösterdi. Macit ayrıca öğretmenlere yönelik yapay zekâ destekli araçlar, kişiselleştirilmiş öğrenme, öğrenme analitiği uygulamaları, DİLİM platformu üzerinden yapay zekâ destekli dil öğrenimi ve açık uçlu soruların değerlendirilmesine yönelik karar destek çözümlerine değindi.

Yapay zekânın bilgi işleme, örüntüleri fark etme ve geri bildirim sunma açısından önemli imkânlar sunduğunu belirten Macit, öğretmenin mesleki muhakemesi, ilgisi ve sorumluluğunun yerini alamayacağını vurguladı. Macit, teknolojik ilerlemenin öğretmeni güçlendiren, öğrenciyi koruyan ve eğitimin kamusal amacına hizmet eden bir anlayışla sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

Türkiye’nin UNESCO, OECD, Avrupa Komisyonu, Dünya Bankası ve Avrupa Konseyi bünyesindeki çalışmalara aktif katkı sunduğunu belirten Macit, uluslararası iş birliğinin ortak ilkelerin geliştirilmesi ve kamu kapasitesinin güçlendirilmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Programa Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa Canlı da katıldı.

Kaynak: IGF

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.