Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Tugay’dan iklim krizi uyarısı

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2026 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2026 15:14
Kaynak: IGF
Başkan Tugay’dan iklim krizi uyarısı

COP31’e hazırlık kapsamında Gaziantep’te düzenlenen yerel iklim eylemi toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, iklim kriziyle mücadelede enerji ve su verimliliğinin önemine dikkat çekti.

GAZİANTEP (İGFA) - Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD), Birleşmiş Milletler, Sıfır Atık Vakfı, COP31 Yüksek Düzeyli İklim Şampiyonu ve UCLG-MEWA iş birliğinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde “COP31’e Doğru: Yerel İklim Eylemi Politika Diyaloğu” programı düzenlendi.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, programın Üst Düzey Belediye Başkanları Oturumu’nda “İklim Eylemi için Yerel Liderlik ve Çok Düzeyli İklim Yönetişimi” başlıklı konuşma yaptı. Tugay, iklim krizinin etkilerini azaltmak için gerçekçi eylem planları hazırlanması, kaynakların verimli kullanılması ve vatandaşların sürece dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

“KARBON EMİSYONUNU AZALTMALI, DİRENÇLİ ŞEHİRLER OLUŞTURMALIYIZ”

İklim kriziyle mücadelede iki temel sorumluluk bulunduğunu belirten Tugay, karbon emisyonlarının azaltılması ve şehirlerin iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamasının öncelikli hedefler olması gerektiğini ifade etti.

Karbon emisyonları sıfırlansa bile mevcut ısınmanın etkilerinin uzun yıllar devam edebileceğine dikkat çeken Tugay, şehirlerin kuraklık, aşırı sıcaklar ve diğer iklim kaynaklı sorunlarla yaşamayı öğrenmesi gerektiğini vurguladı.

Tugay, fosil yakıt kullanımı, aşırı tüketim ve atıkların doğru yönetilememesinin iklim krizinde etkili olduğunu belirterek, yerel yönetimlerin gerçekçi ve uygulanabilir iklim eylem planları hazırlaması çağrısında bulundu.

İklim krizinin yalnızca mevzuat veya finansman meselesi olarak görülmemesi gerektiğini dile getiren Tugay, mücadelenin toplumun bütün kesimlerini kapsayan bir anlayışla yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Vatandaşların, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, özel sektörün ve kamu kurumlarının birlikte hareket etmesinin önemine işaret eden Tugay, iklim politikalarının katılımcı süreçlerle oluşturulması gerektiğini kaydetti.

106 TRİLYON DOLARLIK ALTYAPI İHTİYACINA DİKKAT ÇEKTİ

İklim yatırımlarında finansman ihtiyacının büyüklüğüne değinen Başkan Tugay, 2040 yılına kadar dünya genelinde yapılması gereken altyapı yatırımlarının 106 trilyon dolara ulaşabileceğinin belirtildiğini aktardı. İzmir’in karbon nötr hedefi için yapılan hesaplamalarda ise 20 milyar dolarlık yatırım ihtiyacının ortaya çıktığını ifade etti.

Yerel yönetimlerin projelerini belirlerken fizibilite, verimlilik ve yatırım-fayda dengesini gözetmesi gerektiğini vurgulayan Tugay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İLBANK’ın SURFF platformunun yerel yönetimlere proje geliştirme ve finansmana erişim konusunda fırsatlar sunabileceğini söyledi.

Konuşmasında enerji ve su verimliliğini ön plana çıkaran Tugay, yeni yatırımlar kadar mevcut kaynakların doğru kullanılmasının da önemli olduğunu belirterek, enerji tüketiminin azaltılması için sanayi kuruluşlarıyla iş birliği yapılması, su kaynaklarının korunması için ise çiftçilerin daha verimli sulama yöntemlerine yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Tugay, İzmir’de bu alanlarda çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: IGF

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.