İzmir
24 Ekim, 2025, Cuma
  • DOLAR
    42.06
  • EURO
    48.89
  • ALTIN
    5555.3
  • BIST
    10.608
  • BTC
    111270.62$

CHP'nin 38. Kurultay Davası Reddedildi


CHP'nin 38. Kurultay Davası Reddedildi

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 38.Olağan ve 21. Olağanüstü kurultaylarının iptali istemiyle açılan davanın beşinci duruşması görüldü. Duruşma yeri olarak, yoğun katılım nedeniyle Ankara Dışkapı Adliyesi'ndeki Z-10 numaralı salon belirlendi.

Bir önceki duruşmada mahkeme, kurultayla ilgili görülen diğer davaların son durumlarının sorulmasına; Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve CHP Genel Merkezi'ne müzekkere yazılarak 21 Eylül'de yapılan olağanüstü kurultayın delege listesinin ve 24 Eylül'de yapılan İstanbul İl Kongresi'ndeki delege listesinin istenmesine karar vermişti.

Ankara 42'nci Asliye Hukuk Mahkemesi, daha önce olduğu gibi geçen duruşmada da tedbir taleplerini reddetmişti.

Davacı taraflar Özgür Özel'in kazandığı kurultayın "mutlak butlan" ilan edilmesini ve eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun göreve iade edilmesini talep ediyor. Mutlak butlan kelime anlamıyla "yok hükmünde" demek ve bir işlemin yapıldığı andan itibaren geçersiz sayılması anlamına geliyor.

Bugün görülen davada davacı vekili Avukat Onur Yusuf Üregen 38. Kurultay’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel işbirliğinde oylamaya hile karıştırıldığı iddialarını yenilediler. Ayrıca CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in bir televizyon programında, Cumhurbaşkanı’nın CHP kurultayındaki şaibe iddialarına cevaben “sanane be sanane” diyerek ikrarda bulunduğunu dile getirdiler. Diğer yandan dava sonrası kurultaylarda Berhan Şimşek ve birçok üyenin adaylığı engellenmiş akabinde partiden ihraç edilerek üyelik hakları ellerinden alındığı vurgulandı.

CHP’sini savunan Avukat Çağlar Çağlayan, "Tüm AYM, Yargıtay ve YSK kararları davanın reddinin gerekeceğini söylüyor. Dosyaya tarafımızca sunulan ve akademisyen görüşlerinden oluşan belge de öyle" dedi. Ayrıca "Başta Lütfü Savaş olmak üzere davacıların hiçbirisini husumet ehliyeti bulunmamaktadır. Bir siyasi partiye üye olmayan veya üyelik hakkı olmayan birinin parti hukukuyla ilgili bir istemde bulunmasının ihtimali yoktur" diye konuştu.

Ankara 42. Asliye Ceza Hukuk Mahkemesi önceki dönem Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın CHP’nin 38. Olağan Kurultay’ın iptali için açtığı davayı karara bağladı. Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi 4-5 Kasım 2023’te yapılan CHP 38. Olağan Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davanın aktif husumet yokluğu ve davanın konusuz kaldığı gerekçesiyle reddine karar verdi.

CHP'nin 38. Kurultay Davası nasıl başlamıştı?

CHP'de Özgür Özel, 4-5 Kasım 2023'teki 38'inci Olağan Kurultay'da Kemal Kılıçdaroğlu ile girdiği genel başkanlık yarışını kazanmış ve partinin yeni lideri seçilmişti. İzleyen süreçte bazı CHP üyeleri söz konusu seçimde usulsüzlükler yapıldığı gerekçesiyle iptal davası açmıştı. 2023'teki kurultay ve 6 Nisan 2025'teki 21'inci Olağanüstü Kurultayı ile ilgili şu ana kadar altı ayrı dava açılmış, ardından hepsi Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde birleştirilmişti.

CHP yönetimi mahkeme sürecini aşmak için son olarak 21 Eylül'de bir kez daha olağanüstü kurultaya gitmiş, Özel geçerli 835 oyun tamamını alarak iki yıl içinde üçüncü kez genel başkanlığa seçilmişti. CHP parti yönetimi ve hukukçuları son olağanüstü kurultayın ardından davanın "konusuz kaldığı" gerekçesiyle iptal edilmesini bekliyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi son iki yılda üç ayrı kurultay gerçekleştirdi ve 39. Olağan Kurultayı'nın tarihini de belirledi. CHP Parti Meclisi, 39. Olağan Kurultay'ın 28-30 Kasım tarihlerinde Ankara Arena Spor Salonu'nda yapılmasında karar kılmıştı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!